niedziela, 21 kwietnia 2013

Ekologiczna hodowla świń

CHÓW TRZODY CHLEWNEJ METODAMI EKOLOGICZNYMI

Posiadanie zwierząt o odpowiednim zespole cech hodowlanych, jest jednym z podstawowych warunków osiągnięcia sukcesu w ekologicznej hodowli świń. Pod względem genetycznym, świnie te muszą cechować się nie tylko odpowiednią jakością produktów czy plennością.





Tematy:
Dobór ras, koncentracja i obsada trzody w hodowli
Wielkość stada
Obrót stada i cykle produkcyjne w hodowli świń
Środowiskowe wymagania świń
Temperatura powietrza w chlewni
Wilgotność względna powietrza w chlewni
Ruch powietrza w chlewni
Szkodliwe domieszki gazowe powietrza w chlewni
Oświetlenie chlewni
Zapylenie i mikroflora chlewni
Wymiana powietrza w chlewni
Systemy utrzymania trzody
Chów alkierzowy świń
Normatywy chowu alkierzowego
Kojce dla świń w chowie alkierzowym
Chlewnie w chowie alkierzowym
Karmienie świń w chowie alkierzowym
Pojenie świń w chowie alkierzowym
Usuwanie odpadów w chowie alkierzowym
Otwarte systemy chowu świń
Normatywy w systemach otwartych
Karminie świń w systemie otwartym
Pojenie świń w systemie otwartym
Utylizacja odchodów
Elementy wyposażenia hodowli świń
Wygrodzenia i przegrody dla trzody
Podłogi w chlewniach
Ciągi technologiczne w chlewniach
Wentylacja chlewni
Ogrzewanie chlewni
Poidła dla świń
Automaty paszowe
Chlewnie i inne budowle w chowie świń
Budynki inwentarskie
Budynki wspomagające chów świń
Budowle pomocnicze
Tatuowanie i znakowanie świń
Księga rejestracji świń
Nowe zasady znakowania zwierząt
Biegunka prosiąt
Leczenie biegunki u prosiąt
Zwalczanie much w chlewni
Wprowadzenie do podstaw ekologicznego żywienia świń w Polsce
Podstawowe standardy żywienia świń w rolnictwie ekologicznym
Pasze i dodatki niedopuszczone do stosowania w ekologicznym żywieniu świń
Optymalizacja dawek pokarmowych zgodnie z zapotrzebowaniem świń i założeniami żywienia ekologicznego
Żywienie różnych grup technologicznych świń
Higiena i profilaktyka w ekologicznym chowie świn
Uwarunkowania środowiskowe
Wymagania epizootiologiczne
Zasady zachowania higieny
Profilaktyka chorób świń
Dozwolone zabiegi
Najczęściej spotykane jednostki chorobowe
Dozwolone środki lecznicze
Efektywność ekologicznego chowu świń
Podstawowe kategorie kosztów
Opłacalność produkcji


Czytaj więcej

Skala i koncentracja produkcji trzody w fermach i gospodarstwach ekologicznych limitowana jest wielkością posiadanego areału użytków rolniczych... Czytaj więcej

W aktualnej sytuacji hodowlanej, najbardziej racjonalna jest ekologiczna produkcja w cyklu zamkniętym... Czytaj więcej

źródło: hodowle.eu
źródło: chomikuj.pl/Coralie828/Dokumenty/studia+zootechnika/hodowla+ekologiczna/ch*c3*b3w+trzody+chlewnej+metodami+ekologicznymi,2376356461.pdf
autorzy: dr inż. Jacek Walczak, prof. dr hab. Jerzy Urbańczyk, mgr inż. Agata Szewczyk; Instytut Zootechniki w Krakowie

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny materiał, wiele wyjaśni początkującym hodowcom. Jedno co mogę uaktualnić to informacja o nowych zasadach znakowania. Każdy urodzony prosiak do 30 dni od urodzenia musi mieć na lewym uchu kolczyk, tzw. agencyjny czy urzędowy z nr siedziby stada:
    http://www.hodowlany.pl/i2352_Kolczyki_agencyjne_okragle_dla_trzody_chlewnej_ilosc100999_szt.html
    Dopiero gdy opuszcza stado, nowy właściciel musi go oznakować swoim numerem przez użycie tatuownicy młotkowej

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakie ruszta do chlewni Może coś polecisz ciekawego bo ja szukam ale nie mogę niczego znaleść sensownego :(

    OdpowiedzUsuń